14 mrt 2023

Hij is snel en gemakkelijk te plaatsen, licht van gewicht dus arbovriendelijk en mede dankzij de slimme trekpennen sterk genoeg om de betondruk te weerstaan. Bij De Hoop Pekso uit Terneuzen hebben ze de ideale funderingsbekisting ontwikkeld. Die ze vervolgens met gevoel voor de bouwpraktijk ‘Superkist’ hebben genoemd. Wat is het, hoe werk je ermee en wat zijn daarbij de grootste voordelen?

De superkist is 1800 mm lang – uit één stuk, dus in één keer te plaatsen –  en hij is verkrijgbaar in meerdere breedtes en hoogtes, waardoor hij nagenoeg altijd aansluit op de meest voorkomende balkafmetingen. Met zijn wanddikte van 100 mm en bodemdikte van 80 mm is het een uitstekende isolator. EPS (geëxpandeerde polystyreen) bevat nu eenmaal veel lucht en dat zorgt voor veel overgangsvlakken om een optimale isolatiewaarde te bereiken. De Superkist wordt met name toegepast voor in het werk gestorte betonbalken bij paalfunderingen in de woning- en utiliteitsbouw.

Wie gewend is aan de meer traditionele balkbekistingen zal blij verrast zijn om te ervaren, hoe snel en gemakkelijk de Superkist in het werk te plaatsen is. In de eerste plaats is het aantal handelingen minimaal. De Superkist hoeft namelijk niet te worden afgeschoord en afgekranst en er komen dan ook geen beugels en houten regels voor de onder- en bovenkransen aan te pas. Dat hebben ze bij De Hoop Pekso op een veel slimmere manier aangepakt, namelijk met speciale trekpennen. Hoe die werken leggen we graag even uit.

 

 

Snel werken met trekpennen

De trekpennen zijn dunne maar sterke kunststoffen staafjes met aan beide uiteinden een kunststoffen ring. In de EPS-bekisting zijn aan de bovenzijde smalle inkepingen gemaakt waar deze staafjes precies inpassen. De ringen komen aan de buitenzijde en zorgen er op die manier voor dat de EPS-kist tijdens de betonstort sterk én maatvast is en daarmee een strakke funderingsbalk garandeert. Omdat de trekpennen verdiept liggen in de Superkist kunnen ze na het betonstorten gewoon in het beton achterblijven. Dat heeft meerdere voordelen: in de eerste plaats kan het betonoppervlak eenvoudig worden afgewerkt, met een superstrak eindresultaat. Ten tweede levert het werken met achterblijvende trekpennen een enorme tijdwinst op. En wordt het aantal loopbewegingen op de bouwplaats reduceert en ligt zelfs 30% lager ten opzichte van concurrerende producten. Kortom: meer resultaat met minder materiaalgebruik.

Tijdwinst door verloren bekisting

De Superkist is een zogenoemde ‘verloren bekisting’. Hij blijft als isolerende schil achter na het storten van de beton en omdat er niet hoeft te worden ontkist, levert dat een behoorlijke tijdwinst op. Om bij de wapeningskorven de juiste betondekking te garanderen worden in de Superkist kunststoffen afstandhouders gebruikt die snel in het EPS-materiaal zijn vast te prikken. Voor een vijftal kistmaten zijn trouwens kant-en-klare standaard wapeningskorven beschikbaar om het werken met de Superkist nog efficiënter te maken. Daarbij is hij zeer arbovriendelijk, want er kan gewoon op hoogte worden gewerkt met de wapening. Het wafelmotief aan de onderzijde van de Superkist zorgt voor een grote (zijdelingse) stabiliteit op het onderliggende zandbed.

 

 

Wil je meer weten? Ga dan naar jouw dichtstbijzijnde Bouwcenter Logus-De Hoop vestiging en vraag een medewerker om advies!