05 jun 2023

Bouwcenter Logus-De Hoop biedt een gratis online training aan tbv de verplichte certificering bij gebruik van PUR

Ben je een professional en werk je met PUR? Dan is het vanaf 24 augustus 2023 verplicht dat je hiervoor een speciale opleiding hebt gevolgd.

RISICO’S VAN PUR

Iedereen die werkt met PUR-schuim moet op de hoogte zijn van de risico’s die de gevaarlijke stoffen die in PUR aanwezig zijn, met zich meebrengen. Deze stoffen, di-isocynaten, kunnen namelijk onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is vanuit Europese wetgeving besloten dat professionele en industriële gebruikers vanaf 24 augustus 2023 verplicht opgeleid zijn in het veilig omgaan met producten die di-isocynaten bevatten.

CERTIFICAAT VERPLICHT

De verplichte opleiding geldt voor alle professionele gebruikers van producten met een totale monomerische di-iscocynaatconcentratie van > 0,1%. Er zijn drie soorten risiconiveaus vastgesteld (algemeen, gemiddeld en hoog); voornamelijk gebaseerd op het risico van blootstelling tijdens het gebruik. Het risiconiveau van de toepassing bepaalt het type training. De training moet minimaal om de vijf jaar herhaald worden.

Weet je niet of de producten die jij gebruikt onder deze regelgeving vallen? Sinds 24 februari is het verplicht op het etiket van het product aan te geven dat er een training nodig is voor het gebruik ervan. Naast de bekende PUR-schuimbussen kan het ook gaan om lijmen en lakken die di-isocyanaten bevatten en tweecomponenten PUR-schuim dat gebruikt wordt bij de na-isolatie van bijvoorbeeld kruipruimtes.

GRATIS CERTIFICERING

Om aan de verplichte certificering te kunnen voldoen, is er een online training voor lijm- en kittoepassingen beschikbaar gesteld. Deze is gratis te volgen door gebruik te maken van onderstaande vouchercodes.

Het trainingsplatform is toegankelijk via https://isopa-aisbl.idloom.events/048-nl
De FEICA-vouchercodes die gebruikt kunnen worden:

  • Code Bostik      FEICA_21_C7
  • Code CPG          FEICA_21_C24
VAN TOEPASSING OP DEZE PRODUCTEN VAN BOUWCENTER:

De verplichte certificering is van toepassing op de volgende producten die bij Bouwcenter verkrijgbaar zijn:

  • – Bouwcenter pistoolschuim 750 ml
  • – Illbruck FM350 Perf Foam Pro 880 ml
  • – Illbruck FM330 880 ml perfect elastic foam pro
  • – Illbruck PU700 Adhesive 880 ml stone & wood
  • – Nullifire FF197 750 ml brandwerend pistoolschuim
  • – Illbruck FM710 2C Fix Foam 400 ml PU schuim
  • – Illbruck FM657 540 ml
  • – Illbruck PU010 Panel Adhesive 750ml isolatielijm universeel

 

Lees altijd goed het etiket van alle producten die je gebruikt om zeker te weten of de certificering van toepassing is. Sinds 24 februari is het verplicht op het etiket van het product aan te geven dat er een training nodig is voor het gebruik ervan.